środa, 17 września 2014

Szybka przekąska z ciasta francuskiego

W tym tygodniu pracuję na drugą zmianę. Rano nie chce mi się wstawać wcześnie i pichcić, a wieczorem nie mam ochoty gotować typowego ciężkostrawnego obiadu, ale coś na ciepło bym chciała zjeść.  Przepis ten sprawdzi się również, gdy wpadną niezapowiedziani goście. 

Składniki:
- ciasto francuskie
- pół brokuła
- trochę czerwonej cebuli
- pół papryki
- 3 łyżki groszku
- mały pomidor
- mozzarella lub ser żółty
- sól i pieprz do smaku


 Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na mniejsze prostokąty, mnie z jednego ciasta wyszło 8 porcji. Wewnątrz każdego prostokąta delikatne wycinamy coś w rodzaju ramki, dzięki temu brzegi ciasta uniosą się w trakcie pieczenia i nasze warzywa nie będą wypadać. Ciasto troszkę solimy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy warzywa: ugotowany i podzielony na mniejsze części brokuł, plasterki pomidora, pokrojoną w kosteczkę paprykę, cebulkę oraz ugotowany groszek.  Przed położenie sera lub mozzarelli solimy i pieprzymy.


 Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na ok. 17-20 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze.
Podajemy np. z sosem czosnkowym lub ketchupem, same też dobrze smakują. Można je jeść na zimno jak i na zimno.


Prawda, że proste, a jakie smaczne :) 
Następnym razem dodam jakiejś wędliny będzie bardziej pożywne. Kombinacji jest wiele, każdy może dodać swoje ulubione składniki.

Coraz bardziej przekonuję się do ciasta francuskiego. Warto go mieć zawsze w lodówce, gdyż można go wykorzystać na wiele sposobów i na słodko i na słono :)


31 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda, aż zgłodniałam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w takim razie znaleźć miejsce u siebie dla ciasta francuskiego :) wygląda przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejną zaletą ciasta francuskiego jest to, ze można go mrozić :) czy w lodówce, czy w zamrażalniku warto go mieć zawsze :)

      Usuń
  3. Lubię wszystkie dania z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taka przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię takie mini pizze :3, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię ciasto francuskie. jest świetnym rozwiązaniem kiedy wpadają niezapowiedziani goście :) ja lubię robić jeszcze z ciasta francuskiego 'grzebyki' przecinam ciasto na pół, faszeruję kurczakiem i warzywami, nacinam boki, 'plotę' warkocza i do piekarnika! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wygląda, świetny pomysł- na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ymm pyszności:-) lubię ciasto francuskie bardzo:-) a mój mąż jak zobaczył Twoje zdjęcia powiedział: musimy to zrobić!!!!!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To faktycznie musi wyglądać apetycznie :)

      Usuń
  9. oj tak ciasto francuskie jest wszechstronne :) Fajny pomysł - jak takie mini pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super wygląda :) ja jeszcze nie używałam ciasta francuskiego w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie nadrobić zaległości, nigdy bym nie przypuszczała, że tyle pysznych rzeczy można stworzyć używając tego ciasta :)

      Usuń
  11. Ostatnio również mam w pracy same 2 zmiany, więc powyższa przekąska będzie idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej sytuacji, ten przepis jest idealny dla Ciebie :)

      Usuń
  12. Wyglądają pysznie :D To fakt ciasto francuskie pasuje właściwie do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory ciasto francuskie pasowało mi jedynie do słodkich wypieków, teraz już wiem, że smakuje świetnie i na słodko i na słono :)

      Usuń
  13. Będę musiała wypróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł na szybką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę sobie takie zrobić ;)!

    OdpowiedzUsuń
  16. wow wygląda apetycznie,chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie przekąski to ja lubię! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jejj, naprawdę fajnie to wygląda i z pewnością też tak smakuje, a zarazem jakie proste:)
    Pozdrawiam♥

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaka fajna i prosta przekąska! Super. :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. oooo pyszności


    pozdrawiam :-)))

    OdpowiedzUsuń